مدل لباس بندری با ایده های جذاب و خوش استایل زنانه و دخترانه
مدل سبزه عید ۱۴۰۲ با بذرهای مختلف خانگی برای عروس
مدل سبزه مدل سبزه عید ۱۴۰۲ با بذرهای مختلف خانگی برای عروس همگی در سایت السن.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد. سبزه یکی از آن سینهای اصلی است که …
مدل شومیز طرح دار جدید شیک خوشگل متفاوت و خاص زنانه و دخترانه
مدل شومیز طرح دار جدید مدل شومیز طرح دار جدید شیک خوشگل متفاوت و خاص زنانه و دخترانه در سایت السن.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد. امروزه تغییراتی در …
مدل آینه کنسول چوبی جدید 2023 اسپرت و مدرن و سلطنتی
مدل آینه کنسول مدل آینه کنسول چوبی جدید ۲۰۲۳ اسپرت و مدرن و سلطنتی در سایت السن.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد. آینه کنسول یا میز کنسول جزو وسایل …
مدل لباس بندری
مدل لباس بندری با ایده های جذاب و خوش استایل زنانه و دخترانه همگی در سایت السن.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.
در بسیاری از شهرهای ایران کمکم آدابورسوم رنگ کهنگی به خود گرفتهاند و دیگر چندان خبری از آن لباسهای محلی زیبا و رنگارنگ، گویش محلی، جشنها و پایکوبیها همانند گذشته نیست. اما خوشبختانه در بندرعباس هنوز این سنتها پابرجاست.
این را از لباسهای زیبایی که زنان و مردانشان به تن کردهاند میتوان فهمید! لباس زنان بندری رنگولعابی خیره کننده دارند و سبک و راحتی لباس مرادنشان هم گواه بر آبوهوای گرموشرجی جنوب کشور است.
فرهنگ مردم بندرعباس به واسطه موقعیت جغرافیاییاش و رفتوآمد بازرگانان از کشورهای مختلف، ترکیب جذابی از فرهنگهای ایران، هند و عربستان است. این ترکیب فرهنگها در لباس های محلی بندرعباس هم به خوبی مشهود است. بهطوریکه زریدوزی و تزئینات روی لباس، شبیه به لباس هندیهاست و از نظر مدل هم، شباهت زیادی به لباسهای کشور امارات دارد.
طبق آخرین اطلاعات به دست آمده، قدمت لباس های محلی بندرعباس از تاریخ به وجود آمدن امارات بیشتر است و این امر گواه از اصالت آن است! جنس لباس های محلی بندرعباس، متناسب با شرایط جوی این خطه و آبوهوای گرم و شرجی آن، معمولا از پارچههای سبک و نازک انتخاب میشود و بیشتر در آنها از رنگهای روشن مانند آبی، بنفش، صورتی و سبز استفاده میشود.
پوشش زنان بندرعباس از چندین بخش مختلف تشکیل شده است که هر کدام کاربردی ویژه دارند. لباس های محلی بندرعباس از نظر پوشش اسلامی، بسیار کامل هستند. نقشها و طرحهای زیبایی که در این لباسها استفاده شده، آنها را به پوششی جذاب تبدیل کرده است که قابلیت معرفی شدن در جهان را دارند.
پیراهن زنان بندرعباسی معمولا در مدلها و طرحهای مختلف دوخته میشود و مهمترین بخش پوشش آنها به حساب میآید. مدلهای مختلف این پوشش معمولا با نامهایی چون کندوره، گون، اشکم، نشته، آستین فراخ، کلوش، چینی، گشاد عربی و ساده شلالی شناخته میشوند.
اما میان موارد ذکر شده کندوره از معروفترینشان است. قد این پیراهن معمولا تا زانو است و حاشیه پهن نواردوزی شده در دور کمر آن دیده میشود. حسن استفاده از کندوره این است که با پوشیدن آن، زیبایی شلوارهای بندری هم دیده میشود و بههمین علت محبوبترین پیراهن بین زنان و دختران جوان بندری است.
جالب است بدانید کندوره، شباهت زیادی به پیراهن گاندورا اسپانیایی و اروپایی دارد که اعراب مسلمان قرن هشتم میلادی به جنوب ایتالیا و اسپانیا بردند. معمولا کندوره در رنگهای شادی چون قرمز، بنفش، سبز، سرخابی، صورتی، نارنجی، زرد و آبی فیروزه دوخته میشود. زیر کندوره هم یک پیراهن بدون آستین سفید از جنس پارچههای نازک و نخی میپوشند تا بدن گردش هوای بهتری داشته باشد و جلوی تعرق را بگیرد.
شلوار زنان بندری معمولا مدل یکسانی دارند و همه آنها در قسمت بالا کاملا گشاد و راحتاند و از مچ پا تا زانو تنگ میشوند. برای راحت پوشیده شدن شلوارها، معمولا داخل دمپای شلوار را چاک میدهند و آن را با زیپ یا دکمهای دستساز میبندند.
اما آنچه شلوارها را از هم متمایز کرده است، نوع تزئیناتی است که معمولا در قسمت پایین شلوار کار میکنند. تزیینات شلوار زنان بندری، بر اساس نوع و محل جغرافیایی دوخت آن با نامهایی چون بادله تمام، ودویی دستی، ودوییچرخی، پولکی، حاشیهای، سرپارچه ای، گلابتونی، خوس لنگهای، ودویی اطلسی و نخی شناخته میشوند.
جنس پارچه این شلوارها برای استفاده روزمره از تترون، پوپلین و چیت است و برای مجالس و عروسیها معمولا از پارچههای کلفت و زریدار مثل اطلس و زربفت و ساتن استفاده میکنند.پیراهن کمرچین یا دورچین از قدیمیترین پوشش زنان بندرعباس است که معمولا در دو مدل دوخته میشود.
گاهی اوقات این پیراهن با بالاتنه ساده و یقه گرد دوخته میشود، گاهی هم پیراهن دور چین را با برشی دالبری شکل، همراه با چینهای منظم میدوزند. آستینهای این پیراهن از دو بخش آستین و سرآستینهایی که مطابق با انداره دور مچ هستند، تشکیل شده است. شلواری که با پیراهن دورچین پوشیده میشود، بسیار گشاد است، طوری که دمپای آن برابر با ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر است. درز کنار شلوارها هم با زری و یا با چرخ گلدوزی شده تزیین میشوند.
آنچه زنان بندری بهعنوان چادر بر سر میاندازند، با چادرهای امروزی فرق دارد. چادرهای این خطه، از پارچههای طرحدار تهیه میشوند و بیشتر رنگهای قهوهای، خردلی و خاکستری مایل به آبی دارند. سر کردن این نوع چادرها هم معمولا به دو شیوه لانیملا و کول زدن است.
در روش لانیملا، یک گوشه را با دست بر روی دوش میاندازند و طرف دیگر آزاد است. در روش دیگر هم، یک طرف چادر را دور سر میپیچیدند و گوشه آن را در کنار گوش رها میکنند. البته چادر نوعروسان بندری سبز رنگ است و با تزییناتی چون خوس، گلابتون و پولک بوتهدوزی در حاشیه و پشت چادر مزین شدهاند.
یکی دیگر از پوششهای زنان بندری، اورنی است. این پوشش که معمولا از پارچه حریر تهیه میشود، نوعی روسری است که دور سر آن را میپیچند. رنگهای شاد و نقشونگارهای فوقالعادهای چون گلهای ریز و درشت بته جقهای، گل بادامی، انواع پولک و نخهای طلایی و نقرهای که در اورونی استفاده میشود، نشاندهنده روحیه شاداب زنان بندرعباس است.
برقع، پوششی نقاب مانند است که روی بینی و پیشانی را میپوشاند. این نوع پوشش را معمولا زنان متاهل بندری برای حجاب و محافظت از پوستشان در برابر آفتاب استفاده میکنند. البته این تنها کاربرد برقع نیست و نباید از جنبه زینتی آن غافل شد. به همین دلیل برقع در طرحها و رنگهای متنوع موجود است.
پوشش مردان این خطه، شباهت زیادی به عربهای خوزستان دارد. آنها لباسی یکسره، بلند و سفید رنگ میپوشند که دشداشه نام دارد. البته در فصل زمستان که هوای بندرعباس، اندکی رو به سردی میرود بر روی دشداشه خود، پوشش دیگری به نام بشت یا خاجیه بر تن می کنند که از جنس پشم نازک است. برای جلوگیری از گرمای هوا و عرق کردن هم، مردان این خطه پارچهای به نام چفیه روی سر قرار میدهند و با حلقه دستباف آن را نگه میدارند.
برای اینکه از نزدیک با لباس های محلی بندرعباس آشنا شوید و حتی یکی از آنها را برای خود یا عزیزانتان به یادگار بخرید، باید سفری به این خطه از جنوب کشور داشته باشید. اما از آنجایی که بندرعباس شهری بندری در جوار خلیجفارس است، همیشه پر از مسافر است.